New model 400, installed 8 days ago...but I'm still a little dry?

Monday, December 3, 2012 by Aprilaire Team
Consumer question:
 
I had an Aprilaire 400a humidifier installed on my 3 story town home (1 1/2 years old) about 8 days ago. After adjusting settings on the unit, the humidity in my home peaks at approximately 27% at maximum settings and with the blower on.

This morning was the highest that the unit registered and that was 37% internal humidity, but it rained all night and the humidity outdoors was above 50%.

I have contacted the dealer/installer and they assured me that they're going to talk to their management to see if there's an issue, however I am told that it may just be because of my home.

I'm not sure if that's accurate, as my home is less than 2 years old and is tightly constructed. I went with the larger humidifier that they offered, however i'm concerned that reaching 27% humidity on max settings when it is 25-35 degrees outside is going to be an issue.

Any feedback you can provide would be greatly appreciated.
 
 
Aprilaire's response:

Thank you for your email regarding your model 400 Aprilaire humidifier. Any Aprilaire humidifier is reliant on the HVAC system to be operating in order to add humidity to your home. While your model 400 will add some humidity during a blower only call, it primarily is adding humidity during a heat call. If your heat call is short, then the humidifier will have a short operating time as well. Homes also will require time to build up the humidity level when a humidifier is first installed. Since your model 400 was only installed 8 days ago it may just take more time to raise the humidity level. At this point we would ask you to give it another week or two. Your home has had all winter to lose moisture and it will take time for the home to soak up moisture created by the humidifier.

 
 

 

Comments for New model 400, installed 8 days ago...but I'm still a little dry?

Leave a comment





Captcha